Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
      Geschreven door Dénira - Zwemland - Zaterdag 24 Mei 2022

      Hoe onderhoud je een spa of bubbelbad?

      Spa onderhoud in stappen

       

      Wij leggen in enkele eenvoudige stappen uit hoe je jouw spa het beste kunt onderhouden. Bacteriën en micro-organismen groeien namelijk snel in warm water, dit heeft als resultaat dat er bio film ontstaat. De bio film is te herkennen aan de gladde wanden in de spa. Zwemland heeft dé producten om jouw spa te onderhouden voor hygiënisch en helder water.

       

      Stap 1: All-in One onderhoud

      Om heel het jaar door te kunnen genieten van kristalhelder, zacht en schoon water in jouw spa adviseren wij om gebruik te maken van Spa Clarity . Dit voeg je eenmaal per week toe aan het water. Hiermee wordt kalkaanslag voorkomen en het product is 100% biologisch afbreekbaar. Een echte musthave!

       

      Stap 2: Breng de waarden van het water in jouw spa op niveau

       

      Chloor-waarde

      Voor het optimale onderhoud van jouw spa dient er chloor en pH aan het water te worden toegevoegd. Dit breekt vuildelen in het water af en dood virussen en bacteriën.

       

      • Chloor waarde: tussen de 1 en 2.5 ppm of bij ORP waarde tussen de 600 en 800 mV (minivolt).

       

      Er zijn verschillende soorten chloor waarmee je jouw spa kan onderhouden:

      Chloorgranulaat is snel oplosbaar en ideaal om het chloor in de spa snel op niveau te brengen. Je kab de waarde eenvoudig testen met een van onze testers. Op zoek naar een tester die de waarden voor jou uitleest? Kies dan voor een digitale tester.

       

      Wanneer de waarde van het chloor op niveau is, kan het chloorgehalte op peil worden gehouden met chloortabletten. Het chloortablet kan je in het bakje bij de filter leggen. Wanneer je deze niet hebt is het aan te raden om een doseerdrijver aan te schaffen. Zwemland adviseert chloortabletten van 20 gram voor een spa of bubbelbad.

       

      pH-waarde

      Tijdens het wekelijks onderhoud van de spa is het belangrijk om ook te kijken naar de pH-waarde. Chloor werkt niet wanneer de pH-waarde niet op niveau is. Bij een te laag of te hoog pH kan er zelfs schade aan jouw spa ontstaan. Zo kan er kalkaanslag optreden wanneer de pH-waarde boven de 7.6 is.

       

      Test minimaal 1x per week de pH-waarde van de spa met een testsetof digitale tester. Hierbij dient de volgende richtlijn voor de pH aangehouden te worden:

       

      • pH waarde: tussen de 6.8. en 7.6.

       

      Wanneer jouw spa met chloor wordt gedesinfecteerd zal dit een verhogende werking hebben op de pH-waarde.

       

      pH waarde te hoog

      Wanneer de waarde hoger is dan 7.6 dient deze naar beneden te worden gebracht. Dit kan gedaan worden met pH min verkrijgbaar inpoedervorm en vloeibare vorm. Het pH- granulaat (poedervorm) dient eerst te worden opgelost met water voordat je het aan het zwembad kan doseren. Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

       

      pH waarde is te laag

      Wanneer de waarde lager is dan 6,8 dient deze te worden verhoogd. Dit kan gedaan worden met pH plus verkrijgbaar in poedervorm en vloeibare vorm. Het pH+ granulaat (poedervorm) dient eerst te worden opgelost met water voordat je het aan het zwembad kan doseren. Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

       

       

      Verzorgingsproducten en badkleding

      Let op met badkleding en verzorgingsproducten!

      Wanneer je jouw spa hygiënisch schoon wilt houden is het van belang om zo min mogelijk verontreinig erbij te laten komen. Onder verontreiniging wordt verstaan make-up, haarlak, body crèmes, parfum of zonnebrand. Ook badkleding kan resten van zeep en wasmiddel bevatten. Deze middelen zorgen ervoor dat de waterwaarden van de spa uit balans kunnen raken. Daarom adviseren wij om badkleding goed uit te spoelen en te gaan douchen voor gebruik van de spa. Verder kan je vervuiling zoals bladeren en takjes eenvoudig weghalen met een schepnet.

       

       

      Stap 3: Reiniging van de filter

      Iedere spa heeft een of meerdere filters voor de reining van het water. Voor de juiste werking is het van belang om deze filters goed schoon te houden. Dit zorgt voor een langere levensduur van de filter en schoon water. Gemiddeld gaan de spa filters tussen de 3 en 6 maanden mee. De filters dienen minimaal 1x per maand te worden gereinigd maar 1x per week is nog beter. Het reinigen van de spa filters kan met een filter cartridge cleaner, filter spray,filterkam of estelle automatic filter cleaner.

       

       

      Verversen van het water

      Het water van de spa dient eens in de 3 á 4 maanden te worden ververst. Resten van chemicaliën verzadigen het water in de spa en dienen te worden verwijderd. Dit moet gebeuren ongeacht hoe vaak de spa wordt gebruikt.

       

      Voordat je het water van de spa laat weglopen voeg je een reinigingsmiddel voor het leidingwerk toe. Hiervoor gebruik je spa clean, een vloeistof die het leidingwerk in de spa reinigt en ontsmet. Naast de vloeistof heb je ook een spa clean tablet die je hiervoor kunt gebruiken. Voeg het tablet toe aan het water en laat de spa 15 minuten flink bubbelen. Zorg ervoor dat tijdens de reiniging alle luchttoevoeren zijn gesloten. Reinig de spa een keer per kwartaal grondig om de levensduur te verlengen.

       

      Vul de spa met water via de leiding waar de filters normaliter zitten. Zo voorkom je dat er luchtbellen bij de temperatuurvoelers kunnen ontstaan welke een storing aan het filtersysteem kunnen veroorzaken. Wanneer je last hebt van hard water kan je gebruik maken van pure fill kalk filter, dit filterpatroon verwijdert kalk uit hard water.

       

       

      Stap 4: Reiniging van de spa kuip

      Wij adviseren om de kuip ook schoon te maken wanneer u het water van de spa gaat verversen. Hiervoor zijn speciale reinigingsmiddelen, zoals AcrylClean, beschikbaar die de kuip niet beschadigen en de oorspronkelijke glans van de kuip weer terugbrengen. 

       

      Wil je graag advies over de reinig van jouw spa? Neem contact met ons op.

       

      Spa cover

      Om het schoonmaken te vergemakkelijken is een spa cover van groot belang. De spa cover zorgt ervoor dat er minder vervuiling in de spa terechtkomt, het chloor zijn werk kan doen en niet vroegtijdig zal vervliegen. Daarnaast zorgt de spa cover ervoor dat het water minder snel afkoelt en de warmte blijft behouden. Om de levensduur van de cover de verlengen kan gebruik worden gemaakt van de volgende producten zoals covershinecover care en cover cleaner.

       

      Heeft u nog geen spa of bubbelbad? Bekijk onze Happy Spa's, daar wordt u helemaal HAPPY van!

      News & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »