Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

   De beste waterval of fontein voor je zwembad

   Een fontein of waterval in jouw zwembad creëert niet alleen een prachtige rustgevende sfeer maar kan ook zorgen voor extra circulatie en beluchting in het water. Wij bespreken de verschillende soorten watervallen en fonteinen.

    

   Wat zijn de voordelen van een waterval of fontein?

   Het zorgt voor een unieke uitstraling en verfraait het zwembad. Verder is het geluid van stromend water rustgevend en kan het stress verlagen. Sommige watervallen hebben een massage optie ter ontspanning. Het kan worden gecombineerd met verlichting voor een spectaculair effect in de avonduren.

    

   Wat zijn de nadelen van een waterval of fontein?

   De aanschafkosten en de kosten voor de installatie kunnen variëren afhankelijk van het type waterval of fontein. Net zoals bij een zwembad komt er hier ook regelmatig onderhoud bij kijken. Controleer of er een juiste doorstroming is, geen vervuiling of lekkages. Verder kan het zijn dat je het geluid van stromend water als storend ervaart. Houdt hiermee rekening voordat je een waterval of fontein gaat aanschaffen.

    

   Verschillende watervallen en fonteinen

   Er zijn verschillende watervallen in het assortiment, wij bespreken de meest voorkomende soorten:

   • Overloopwaterval: deze waterval laat het water over de rand van het zwembad stromen en creëert hiermee een spectaculair effect. Of kies voor een variant met verlichting.
   • Scheidingswandwaterval: deze waterval valt langs een scheidingswand in het zwembad en creëert een rustige sfeer.
   • Rotswandwaterval:deze waterval creëert een natuurlijke uitstraling en is perfect voor natuurlijke zwembaden of vijvers.

    

   Naast de keuze in watervallen, is er ook keuze uit verschillende fonteinen:

   • Spuitfonteinen: schieten een straal water omhoog in verschillende hoogtes en vormen.
   • Laminaire fonteinen: deze zorgen voor een elegant effect doordat het een gelaagd watergordijn creëert.
   • Zwembadfonteinen: speciaal ontwikkeld voor een speels effect voor de kinderen. In verschillende varianten verkrijgbaar en kunnen vaak op de inspuiters in het zwembad worden aangesloten.

    

   Ben je op zoek naar een waterval of fontein voor een openbaar zwembad? Lees je dan van tevoren in over de veiligheidseisen waar deze aan dienen te voldoen. Ook het onderhoud kan hierbij anders zijn dan bij die voor een particulier zwembad.

    

   Wat heb je nodig voor de installatie van een waterval of fontein?

   Een waterval of fontein in jouw zwembad creëer je een rustgevende sfeer en daarnaast verbetert het de circulatie van het water. Lees hieronder wat je nodig hebt om van start te kunnen gaan.

    

   Benodigdheden:

   • Waterval of fontein (inclusief pomp, slangen en koppelingen)
   • Boormachine
   • Zaag
   • Waterpas
   • Meetlint
   • PVC-lijm
   • Teflontape

    

   Stappenplan:

   1. Bepaal de locatie: kies een geschikte locatie voor de waterval of fontein. Dit is doorgaans in de zwembadwand, tegenover de skimmer(s). Hiermee zorg je voor de juiste doorstroming omdat de skimmers het water afzuigen naar de filterruimte.
   2. Boor de gaten: markeer de posities van de gaten voor de waterval of fontein op de zwembadwand met een potlood. Boor vervolgens de garen met een boormachine. Zorg ervoor dat de gaten de juiste diameter hebben voor de aansluiting van de koppelingen.
   3. Zaag de uitsparingen: gebruik de zaag om uitsparingen te maken voor de pomp en filter in de zwembadwand. Plaats de waterval of fontein in de garen en bevestigd ze met PVC-lijm.
   4. Sluit de slangen aan: koppel de slangen aan op de waterval of fontein en de bijbehorende pomp. Zorg ervoor dat alle verbindingen waterdicht zijn. Hiervoor kan je gebruik maken van teflontape.
   5. Installeer de pomp: zorg ervoor dat de pomp op een geschikte locatie komt te staan in de technische ruimte. De plek dient ook bereikbaar te zijn wanneer er onderdelen aan vervanging toe zijn of voor onderhoud.
   6. Sluit de stroom aan: sluit de pomp aan op de stroomvoorziening. Controleer of alles goed is aangesloten en vul het zwembad aan met water. Test of de waterval of fontein goed werkt en er geen lekkages zijn.

    

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »