Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

      Hoe plaats je een houten zwembad?

      Een houten zwembad geeft een natuurlijke en warme uitstraling in jouw tuin. Daarnaast is het gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en dit maakt het een milieuvriendelijkere keuze dan andere alternatieven. Het installatieproces is minder ingewikkeld dan bij een betonnen zwembad waardoor het vaak ook sneller kan worden geplaatst. Een voordeel is dat het houten zwembad op verschillende manieren kan worden geplaatst: ingegraven, deels ingegraven of bovengronds.

       

      Hoe plaats ik een houten zwembad?

      Het plaatsen van een houten zwembad kan een uitdagend project zijn, maar met de juiste voorbereiding en zorgvuldige stappen kan je het succesvol voltooien. Wij leggen stap voor stap uit waar je rekening mee dient te houden wanneer je het houten zwembad zelf gaat plaatsen.

       

      1. De plaats van het zwembad

      Kies een geschikte locatie voor het zwembad. Zorg voor een vlakke en stevige ondergrond waar het zwembad op geplaatst kan worden. Ons advies is om altijd een betonnen ondergrond te storten omdat de grond in iedere woonplaats anders is en de grond op den duur zou kunnen gaan verzakken. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de zon en de beplanting in de tuin voor het kiezen van een locatie. Op welke plaats zijn de meeste zonuren? Staan er veel bomen en planten? Bomen en planten zorgen er namelijk voor dat het zwembad eerder vervuild kan raken door bladeren en takjes. Dit betekent dat je het water vaker zal moeten reinigen.

       

      2. Voorbereiding

      Lees de handleiding altijd goed door voordat je start met de opbouw van het houten zwembad. Zo weet je direct welk gereedschap en materialen er benodigd zijn voor de opbouw van het houten zwembad. Ieder type houten zwembad kan andere montage instructies hebben dit is dus afhankelijk van het gekozen model. Het is mogelijk om het houten zwembad volledig in te graven, deels in te graven of boven de grond te plaatsen.

       

      3. Montage van het zwembad

      Wanneer je klaar bent met de voorbereiding is het tijd om te gaan bouwen. De ombouw van het houten zwembad wordt versterkt door staanders. Afhankelijk van hoe je het zwembad gaat plaatsen kunnen de staanders in het beton worden meegegoten. Wanneer het beton is uitgehard en de staanders stevig op hun plek staan kan je beginnen met het houten frame. Start met de onderkant van het houten frame, het is mogelijk om deze in de grond te verankeren. Vervolgens worden de planken met een groefverbinding in elkaar geschoven. Dit is te vergelijken met de bouw van een houten tuinhuis. Schuif de planken een voor een in elkaar voor het creëren van de wanden. Controleer ten allen tijden dat de planken waterpas zijn.

       

      4. Inbouwdelen en zwembadliner

      Wanneer de houten ombouw van het zwembad klaar is, is het tijd voor de afwerking. Bevestig de hungprofielen aan de wanden en boor de gaten voor de skimmer en de inspuiters. Breng het bijgeleverde bodemvilt aan op de bodem. Het vilt beschermt de zwembadliner en voorkomt schimmelvorming en rotting in het zwembad. Na het plaatsen van het vilt kan de liner worden bevestigd aan de hungprofielen. Controleer altijd of de liner goed is bevestigd en er zo min mogelijk vouwen in zitten. Vul het zwembad alvast met een laagje water aan tot onder de inspuiters. Door het water wordt de liner strak getrokken en kan je de inbouwdelen verder installeren.

       

      5. Installeer de filter apparatuur

      Start met de installatie van de filterapparatuur. Zorg dat al het leidingwerk juist aan elkaar is gekoppeld  en waterdicht is. De filterpomp wordt als eerste geïnstalleerd. Vanuit hier stroomt het zwembad water door naar de zwembadfilter waarin het water wordt gefilterd. Het is ook mogelijk om het water van het houten zwembad te verwarmen. Hiervoor heb je verschillende opties zoals warmtepompen,warmtewisselaars en zonnecollectoren

       

      6. Tijd voor een duik

      Start met het verder vullen van het water in het zwembad. Vul het water in verschillende lagen aan zodat je nogmaals kan controleren of alles goed zit bevestigd en er nergens lekkages zitten. Door het water laag voor laag te vullen kan je eventuele lekken nog repareren. Het is belangrijk om de waarden van het water goed in de gaten te houden met teststrips  of een digitale watertester voor de juiste waterbalans. En dan is het tijd voor een eerste duik, geniet van jouw zelfgebouwde zwembad!

       

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »