Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

   Groen zwembadwater helder krijgen met anti-alg

   Een mooi helder zwembad is een droom voor veel zwembadbezitters. Helaas kan deze droom snel veranderen in een nachtmerrie wanneer het water groen wordt. Groen zwembadwater is niet alleen onaantrekkelijk, maar kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Gelukkig is er een effectieve oplossing: anti-alg. In deze blog leggen we uit waarom zwembadwater groen wordt, of je in groen zwembadwater kunt zwemmen, hoe je kunt voorkomen dat je zwembadwater groen wordt en hoe je het groene zwembadwater weer schoon krijgt.

    

   groen zwembadwater

   Waarom wordt zwembadwater groen?

   De meest voorkomende oorzaak van groen zwembadwater is algenvorming. Algen zijn microscopische planten die zich snel kunnen vermenigvuldigen, vooral in stilstaand of slecht gefilterd water. Factoren die bijdragen aan algenvorming zijn:

   • Onvoldoende chloor: Chloor is essentieel om algen te doden en te voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen. Te weinig chloor in het water zorgt voor een ideale omgeving voor algen.
   • Onbalans in de waterchemie: De pH-waarde, alkaliteit en calciumhardheid moeten in balans zijn om algenvorming te voorkomen.
   • Warm weer en zonlicht: Warme temperaturen en direct zonlicht bevorderen de groei van algen.
   • Organisch materiaal: Bladeren, gras, vuil en andere organische materialen die in het zwembad vallen, kunnen als voedingsbodem dienen voor algen.

   Kun je zwemmen in groen zwembadwater?

   Hoewel zwemmen in groen zwembadwater meestal geen ernstig gezondheidsrisico met zich meebrengt, is het niet aan te raden. Groen water duidt op een onjuiste waterbalans en de aanwezigheid van algen, wat kan leiden tot huid- en oogirritatie. Bovendien kunnen algen glibberige oppervlakken creëren, wat het risico op uitglijden en vallen verhoogt. Het is beter om het probleem aan te pakken en het water weer helder te maken voordat je erin zwemt.

   Hoe voorkom je groen zwembadwater?

   Preventie is de sleutel om je zwembad helder en uitnodigend te houden. Hier zijn enkele tips om algenvorming te voorkomen:

   1. Regelmatig onderhoud: Houd je zwembad schoon door regelmatig bladeren en vuil te verwijderen. Stofzuig de bodem en borstel de wanden.
   2. Waterbalans controleren: Test regelmatig de pH-waarde, alkaliteit en chloorgehalte van het water. Zorg ervoor dat de waarden binnen de aanbevolen grenzen liggen.
   3. Goede filtratie: Laat de filterpomp dagelijks voldoende lang draaien om al het water te filteren. Controleer en reinig het filter regelmatig.
   4. Gebruik van anti-alg: Voeg preventief een anti-algmiddel toe aan het water. Dit helpt om algenvorming te voorkomen, vooral tijdens warme periodes.

   Hoe krijg je groen zwembadwater weer schoon?

   Als je zwembadwater al groen is, volg dan deze stappen om het weer helder te krijgen:

   1. Schoonmaken: Verwijder zoveel mogelijk vuil en bladeren uit het water. Borstel de wanden en de bodem om algen los te maken.
   2. Water testen en balanceren: Meet de pH-waarde en alkaliteit en pas deze indien nodig aan. Idealiter ligt de pH-waarde tussen 7,2 en 7,6.
   3. Schokbehandeling: Voeg een schokbehandeling met chloor toe om de algen te doden. Volg de instructies op het etiket voor de juiste dosering.
   4. Gebruik anti-alg: Voeg een anti-algmiddel toe om de dode algen te helpen verwijderen en toekomstige groei te voorkomen.
   5. Filtratie: Laat de filterpomp continu draaien totdat het water helder is. Reinig het filter regelmatig om te voorkomen dat het verstopt raakt met dode algen.

   Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je zwembadwater helder blijft en kun je optimaal genieten van je zwembad. Onthoud dat regelmatig onderhoud en het gebruik van anti-alg cruciaal zijn om groen zwembadwater te voorkomen en te bestrijden. Meer informatie en producten om je zwembad schoon te houden? Kijk dan op Zwemland.nl.

    

    

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »