Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

      Zwembad water testsets

      Het water testen van het zwembad en het in balans houden van het water doe je om de groei van algen en bacteriën tegen te gaan en huidirritaties te voorkomen. Test het zwembad met een water tester om te kijken of de waarden van het water in balans zijn. De juiste water balans zorgt voor schoon, helder en hygiënisch water van jouw zwembad. Wanneer je dagelijks gebruik maakt van het zwembad, adviseren wij om het water dagelijks in de gaten te houden.

       

      Waarom zwembad water testen?

      Bij de aanschaf van een zwembad hoort ook onderhoud. Zwemmen doe je in een zwembad met schoon en helder water. Dat houdt in dat de waarden van het water in balans dienen te zijn. De juiste pH- en chloorwaarden helpen hierbij. Daarnaast is het belangrijk om het zwembad met regelmaat schoon te maken en het vuil uit het water te verwijderen. Een zwembadtester helpt om de waarden van het water te controleren. Met het resultaat kan je zien of er chemicaliën toegevoegd moeten worden om de waarden op peil te brengen.

       

      Welke waarden testen?

      Voordat je een zwembad tester uitkiest is het belangrijk om te weten naar welke waarden gekeken moet worden. De Alkaliniteit, pH-waarde en Chloorwaarde zijn de 3 belangrijkste waarden.

       

      Alkaliniteit (TA-waarde)

      is het steunpunt van je zwembadwater. Het houdt de pH-waarde in stand en de pH zorgt dat het Chloor goed zijn werk kan doen.

      De TA dient tussen de 100 - 150 p.p.m te zijn

      pH-waarde

      is de zuurgraad van het water. Een te hoge pH-waarde zorgt voor een verspreiding van bacteriën. Terwijl een te lage pH het water zuur kan maken en kan leiden tot corrosievorming. Hierdoor kan het water zelfs bruin of zwart kleuren.

      De pH dient tussen de 6.8 - 7.6 te zijn

      Chloorwaarde

      Chloor zorgt dat bacteriën en algen worden voorkomen in het water. De juiste waarde zorgt voor schoon en helder water. Eerst de Alkaliniteit- en pH waarde in balans brengen voordat je aan de slag gaat met het chloor.

      De chloor dient tussen de 0.5-3 p.p.m. te zijn of 500-800 mv (verschilt per tester)

       

      Hoe het zwembadwater testen?

      Wanneer je welke waarden je gaat testen kan je een keuze maken in het soort tester. Er zijn verschillende soorten zwembad testers waarbij je handmatig of digitaal het water kan testen.

      Handmatig testen

      Met een teststrip of een tester met tabletten kan je het water handmatig testen. Beide geven een bepaalde kleur als resultaat die vergeleken kan worden met de kleuren op het testdoosje. Bij de testtrip dompel je de strip enkele seconden in het water en haal je deze eruit om vervolgens de kleuren te vergelijken. De strips om het water te testen zijn er voor het zwembad, de spa en zoutwaterbaden. Bij de tester met tabletten neem je een monster van het water en voeg je de juiste tabletten toe om te kijken hoe de waarden zijn.

       

      Digitaal testen

      Een digitale tester werkt op basis van sensoren, tabletten of strips. Deze watertester geeft de actuele waardes van het water aan. Neem een monster van het water en de uitslag wordt getoond op het digitale display of kan je via je smartphone terugzien. Een digitale tester maakt het testen nauwkeurig en gemakkelijker maar zijn ook duurder in aanschaf.

       

      Wat betekent het resultaat op mijn zwembadtester?

      De waardes van het water zijn in balans dit betekent dat je er geen extra chemicaliën aan het water hoeft toe te voegen. Gebruik chloortabletten of chloorshock om de chloorwaarde op peil te houden.

      Wanneer de Alkaliniteit te hoog is hoef je geen extra chemicaliën toe te voegen, dit verlaagt zich door het gebruik van het zwembad. Bij een te lage Alkaliniteit waarde, kan deze worden verlaagt met Alkalini Balancer.

      Bij een te hoge pH-waarde kan deze worden verlaagd met pH min. Voor het verlagen van de pH-waarde dient pH plus aan het water te worden toegevoegd. Beide zijn verkrijgbaar in poedervorm of vloeibaar. Zorg dat de zwembadfilter in werking is en bekijk na 4 uur of de waardes zijn veranderd.

      Zorg ervoor dat de Alkaliniteit- en pH-waarde in balans zijn voordat je aan de gang gaat met chloor. Zolang deze niet in balans zijn zal het chloor weinig tot geen effect hebben. Gebruik chloorshock om de Chloorwaarde een boost te geven. Vervolgens houdt je de Chloorwaarde op peil met chloor tabletten. Bij een te hoge Chloorwaarde hoef je niets te doen, door zonlicht en zwemmers zal het chloor automatisch naar het gewenste niveau zakken. Wacht minimaal 24 uur voordat je gebruik gaat maken van het zwembad.

       

      Hoe vaak het water testen?

      Wanneer je het zwembad dagelijks gebruikt adviseren wij om het zwembad om de dag te testen. Bij normaal gebruik is dit dan minimaal 3-4 keer per week. De waterbalans kan ook veranderen door wisselende weersomstandigheden. Bij warmer weer kan het chloor sneller vervliegen en de chloorwaarde in het water dalen. Tijdens deze periodes wordt geadviseerd om het water vaker te testen. Mocht het zwembad niet meer in gebruik zijn, zoals in de winterperiode, hoeft het water niet getest te worden.

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »