Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

   Hoe onderhoud je je zwembad?

   Een kristalhelder zwembad begint bij zorgvuldig wateronderhoud. Als je het zwembad goed onderhoudt heb je er ook langer profijt van. Het voorkomt ongezond zwembadwater, bacteriën en algen, gladden wanden en schade aan het leidingwerk en de filterapparatuur. Daarnaast hoef je het water minder vaak te verversen. Duik in onze tips en maak van jouw zwembad een plek van pure ontspanning en plezier!

    

   Wateronderhoud zwembad

   Lees onderstaande tips voor het onderhoud van jouw zwembadwater.

    

   1. Breng het water in balans

   Bij het onderhoud van het zwembadwater dienen eerst de waarden Alkaliteit, pH en Chloor in balans te zijn. Deze waarden zorgen ervoor dat het water helder, schoon en hygiënisch blijft. Vergelijk de waarden met de bouw van een huis, ze staan met elkaar in verhouding. Begin met de fundering, de alkaliteit. De alkaliteit geeft de buffercapaciteit van het water weer. Daarnaast zorgt het ervoor dat de pH-waarde stabiel blijft. Door naar bouw van de muren, de pH waarde. Deze waarde geeft de zuurtegraad van het zwembadwater weer. Zorg ervoor dat de pH in balans is voordat je chloor gaat toevoegen. Wanneer de pH niet in balans is, krijg je gebonden chloor en dat verlies zijn desinfecterende werking. Vervolgens ga je het chloor toevoegen aan het water. Voor de juiste waterbalans, houdt je rekening met de volgende waarden:

    

    Alkaliteit 100 - 150 mg/l
    pH 6.8 - 7.6
    Chloor 0.5 - 3 ppm of 500 - 800 mv

    

   Zijn de waarden uit balans? Gebruik dan chemicaliën om de waarden weer terug in balans te brengen.

    

   Controleer de waarden iedere 2 á 3 dagen wanneer je iedere dag van het zwembad gebruik maakt. Hiermee zorg je ervoor dat je de waarden snel kan bijsturen en het water helder en zuiver blijft. Het testen van het water kan je doen met verschillende testsets: teststrips, testtabletten en digitale testers. Lees hier meer over de mogelijkheden om het water te testen.

    

   2. Een schoon zwembad

   Bladeren, takjes, insecten en ander vuil kunnen zich ophopen op het wateroppervlak van het zwembad. Skimmers, inspuiters én een degelijke zwembadpomp zorgen voor een juiste watercirculatie maar alsnog kan er vuil in het zwembad achterblijven. Belangrijk om het vuil te verwijderen en het zwembad schoon te maken. Reinig de wanden van het zwembad met een borstel en haal vuil eruit met een schepnet. Ga je voor gemak? Kies dan voor een zwembadrobot die het gehele zwembad kan schoonmaken. Vergeet daarnaast niet de zwembadafdekking. Heb je een lamellenafdekking? Dan kan je deze reinigen met een hogedrukreiniger.

    

   3. Houd het water op peil

   Zorg ervoor dat de waterstand van het op de juiste hoogte is. Het water moet niet te laag zijn anders kan de zwembadpomp worden beschadigd. Ook dient het water niet te hoog te zijn zodat het de skimmers kan gaan belemmeren. Controleer het waterpeil en vul het water aan wanneer nodig is.

    

   4. Zorg voor een juiste filtratie

   Een goed werkend filtersysteem is de sleutel van helder zwembadwater. Controleer met regelmaat of alles nog naar behoren werkt en er geen lekkages zijn. Kijk of de filtermand van de pomp leeg is en er voldoende water in staat. Kijk bij het zichtglas van de zwembadfilter of deze nog zuiver is en het filtermateriaal niet aan vervanging toe is.

    

   5. Voorkom dat het water groen wordt

   In de zomer zijn de dagen langer en de temperaturen hoger. Algen zijn de vijand van helder en schoon zwembadwater. Om algen te voorkomen kan je gebruik maken van waterchemie zoals anti-alg dat algen voorkomt en bestrijdt. Zijn de algen te fijn en kunnen ze niet door de filters worden opgenomen? Dan kan je vlokmiddel gebruiken. Dit middel zorgt ervoor dat fijne vuildeeltjes in het water samen vlokken en gemakkelijker uit het water kunnen worden verwijderd. Lees bij het gebruik van chemicaliën altijd de handleiding door en zorg voor de juiste waterbalans voordat je chemie gaat toedienen.

    

   Wanneer je dagelijks gebruik maakt van het zwembad is het belangrijk om het zwembad dagelijks te onderhouden voor helder en schoon zwembadwater. Neem de tijd om voor het zwembad te zorgen zodat je kan genieten van zorgeloze zomerdagen. Het is ook mogelijk om het zwembadonderhoud door een specialist uit te laten voeren.

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »