Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

      Zelf je inbouw zwembad aanleggen? Bekijk ons stappenplan!

       

      Wist je dat het zelf bouwen van een zwembad de laatste jaren aan populariteit groeit? Met wat handigheid en een beetje hulp is het namelijk goed te doen! We helpen je daarom graag op weg met een handig stappenplan voor een doe-het-zelf inbouw zwembad in je tuin. En mocht je tijdens het proces hulp nodig hebben? Wij helpen je graag met advies.

       

      Zwemland project 1

       

      De voordelen van zelf een inbouw zwembad bouwen

      Om te beginnen zijn er verschillende voordelen aan het zelf bouwen van een inbouw zwembad. We zetten ze even voor je op een rijtje.

      • Je bespaart flink op de kosten van een inbouwzwembad met zelfbouw in plaats van een professional in te huren.
      • Ook kun je het ontwerp en de afwerking van het zwembad tijdens het proces helemaal aanpassen aan jouw wensen en behoeften.
      • En natuurlijk is het bouwen van een inbouw zwembad een leuk en uitdagend doe-het-zelf project. Je hebt straks je eigen zwembad aangelegd!

       

      Welk type zwembad is geschikt om zelf in te bouwen?

      Er zijn verschillende soorten zwembaden die geschikt zijn om zelf in te bouwen. Het belangrijkste verschil in type zwembad zit tussen prefab zwembaden en bouwkundige zwembaden. Prefab zwembaden zijn voorgevormd en vaak relatief snel in te bouwen. Hierdoor is deze variant vaak ook gunstiger in prijs. Bouwkundige zwembaden worden opgebouwd uit bouwblokken en vragen daarom wat meer werk. Een zwembad van beton kan worden aangepast aan vrijwel elke vorm of grootte en is een duurzame optie.

       

      Plunge pool prefab zwembad

      Laten we klein beginnen. Een Plunge pool is het meest gemakkelijk om zelf te plaatsen. Plunge pools zijn relatief kleine inbouw zwembaden en bedoeld voor ontspanning. Ze nemen daarom weinig ruimte in beslag en zijn voor veel tuinen geschikt. Hierdoor is ook de aanschafprijs relatief laag. De beschikbare afmetingen bekijk je eenvoudig op onze plunge pool pagina of ons HDPE zwembad. En omdat dit type zwembad zo populair is hebben we ook de voordelen en nadelen van een plunge pool voor je op een rijtje gezet!

       

      Zwemland project 2

      Polypropyleen (PP) prefab zwembaden

      Polypropyleen prefab zwembaden zijn gemaakt van een hoogwaardige kunststofsoort. Naast de sterkte is deze ook UV bestendig en daarmee zeer duurzaam en eenvoudig in onderhoud. PP zwembaden kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden en zijn een stuk kwalitatiever dan de standaard polyester zwembaden.

       

      Zwemland plunge pool

       

      Hoge dichtheidspolyethyleen (HDPE) prefab zwembaden

      Het voordeel van HDPE prefab zwembaden is dat het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden. Denk dan aan stortregens, koude wintermaanden of een hete zomer. Hoge dichtheid polyethyleen is bestand tegen corrosie, kleurverandering, afbladdering,  UV en ozonstraling. Hierdoor behoud het zwembad altijd zijn kleur. Dit materiaal is daarmee ook extreem  duurzaam.

       

      Zwemland HDPE zwembad

       

      Houten zwembad zelf bouwen

      Een houten zwembad ziet er prachtig uit en is een aanwinst voor de uitstraling van je tuin! Wist je dat een houten zwembad niet persée ingegraven hoeft te worden? Daarom is deze relatief gemakkelijk zelf te plaatsen! Houten zwembaden zijn daarnaast van hoogwaardige kwaliteit en relatief betaalbaar. Een overzicht van de beschikbare soorten bekijk je op onze pagina voor houten zwembaden.

       

      Zwemland houten zwembad

      Metaalwand zwembad

      Dit type zwembad is ook geschikt om in te graven. Het zwembad bestaat uit een stalen mantel en is beschikbaar tot een diameter van wel 10 meter. Een zwembad met metalen wand is daarom een relatief eenvoudige en niet al te dure oplossing om zelf een zwembad in te graven. De stalen wand breng je in de gewenste vorm met daarin een foliezak (zwembadliner). Deze vul je met water en het zwembad is klaar voor zwemplezier. Bekijken hier alle vormen metalen zwembaden

       

      Staalwand zwembad

       

      RVS zwembaden

      RVS zwembaden worden geleverd in een compleet stuk op maat. Deze optie is wat prijziger, maar ook een duurzame optie. RVS is een multifunctioneel materiaal dat het zwembad een luxe en moderne uitstraling geeft. De corrosiebestendigheid van roestvrij staal en het bijzondere uiterlijk maken het een ideaal basismateriaal voor gebruik in het zwembad. Bekijken hier alle RVS zwembaden.

       

      Zwemland RVS zwembad

       

      Bouwkundig zwembad aanleggen met styropor tempexblokken

      Styropor zwembaden zijn bouwkundige zwembaden gemaakt van tempex blokken. Deze tempex bouwblokken worden op elkaar gestapeld en volgestort met beton. Vervolgens wordt er een liner ingehangen. Elke afmeting en vorm is hierdoor mogelijk. Het is ook mogelijk een bouwkundig zwembad te bouwen met betonnen metselblokken. In het stappenplan hieronder behandelen we het inbouwen van een zwembad met styropor blokken.

       

      Zwembad styropor blokken

       

      Stappenplan voor het bouwen van een inbouw zwembad

      Je bent overtuigd en gaat aan de slag met het aanleggen van je zwembad? Nu heb je alleen nog de juiste materialen nodig, een handleiding en wat creativiteit! Bekijk hieronder de stap-voor-stap handleiding om zelf een inbouw zwembad te bouwen.

       

      Stap 1: Plannen en voorbereiden

      Hier begint meteen het leuke en creatieve gedeelte. Je gaat bepalen waar je zwembad komt en welke grootte en vorm je wil hebben! Voordat je begint met de bouw van het zwembad, is het belangrijk om een goed plan te maken en jezelf te informeren over de regels voor het bouwen van een zwembad en een eventuele vergunning in jouw gemeente. Daarnaast moet je ook rekening houden met de afmetingen en de vorm van het zwembad en de plaats waar je het wilt bouwen. Houdt hierbij alvast rekening met de inbouwdelen en kies een locatie met voldoende zon en ruimte om het zwembad. Als je dit hebt bepaald, is het tijd om de benodigde materialen en gereedschappen te verzamelen.

       

      Stap 2: Graven van de kuil

      De eerste stap bij het aanleggen van een betonnen inbouwzwembad is het graven van een kuil waarin het zwembad komt. De kuil moet groot genoeg zijn om het zwembad en de technische installaties te kunnen bevatten. Zorg ervoor dat de bodem van de kuil vlak en stabiel is en dat je een afvoer voor het water hebt gemaakt. Houdt rondom minimaal 1 meter extra aan om voldoende werkruimte te hebben. Graven maar!

       

      Stap 3: Betonvloer storten

      De betonvloer is de basis en fundering voor je zwembad en een belangrijke stap. Zorg ervoor dat je hebt gecontroleerd of je ondergrond geschikt is voor een zwembad. Bij het storten van een betonvloer hoort een voorbereiding zoals het plaatsen van een wapening. Van belang is dat de vloer 100% waterpas is. Je kan het storten van de betonvloer eventueel door een specialist laten doen.

       

      Stap 4: Plaatsen van de tempex bouwblokken

      Als de kuil is gegraven en de betonvloer gestort, kun je beginnen met het plaatsen van de tempex bouwblokken. Deze blokken vormen de basis van het zwembad en zorgen voor isolatie en stabiliteit. Ze worden later namelijk gevuld met beton. Plaats de blokken volgens de meegeleverde instructies en zorg ervoor dat ze goed vastzitten op de betonvloer van de kuil. Zwemland biedt verschillende pakketten met Styropor tempex bouwblokken voor je zwembad.

       

      Stap 5: Inbouwdelen aanbrengen

      In deze fase voeg je de inbouwdelen toe om de techniek straks goed te laten werken. Het is belangrijk om dit te doen voor je het beton stort, omdat je deze onderdelen vooraf inbouwt in de betonnen wand. Plaats in ieder geval de skimmers, inspuiters (inlaatfitting) en eventuele lage wandaanzuiding. In deze fase plaats je ook de sfeerverlichting. Voor het plaatsen maak je een gat in de wand en bevestig je de onderdelen.

       

      Stap 6: Bekisting en beton storten

      Als de blokken op hun plaats zitten, is het tijd om de bekisting aan te brengen. Dit is een frame dat rondom de tempex blokken wordt geplaatst en waarin het beton wordt gestort. De bekisting moet stevig zijn en mag geen lekkages hebben. Als de bekisting op zijn plaats zit, kun je beginnen met het storten van het beton. Het beton moet gelijkmatig worden verdeeld en goed worden aangedrukt om holle plekken te voorkomen. Laat het beton minimaal 24 tot 48 uur uitharden voordat je verder gaat met de bouw.

       

      Stap 7: Zwembad waterdicht maken

      Als het beton is uitgehard, is het tijd om het zwembad af te werken en waterdicht te maken. Dit doe je met een zwembadliner of zwembadfolie. Ter voorbereiding leg je een bodem- en wandvilt aan voor bescherming tegen onder andere schimmel.  Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld tegels, mozaïek, of een waterdichte coating.

       

      Stap 8: Afwerken inbouwonderdelen

      Tijdens het afwerken van het zwembad ga je hem ook vullen met water! Hierbij moeten ook de technische inbouwdelen zoals het filter, de pomp en de verwarming worden afgewerkt. Door het vullen van het water zorg je dat de zwembadliner strak wordt aangetrokken. Vul het zwembad tot net onder de verschillende inbouwonderdelen, zodat je de liner op de juiste plaats insnijdt. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed zijn afgedicht om lekkages te voorkomen. Het kan enkele dagen duren voordat het zwembad volledig is gevuld, afhankelijk van de grootte.

       

      Stap 9: Leidingwerk en techniek

      Dit is een belangrijke stap omdat fouten achteraf vaak lastig op te lossen zijn. De meeste leidingen liggen namelijk straks onder de grond. Gebruik voor je leidingen altijd dikwandig PVC en let daarbij op de juiste diameter. Hiervoor heb je de keuze tussen vaste PVC buizen en flexibele PVC. Dit zijn PVC buizen op rol, waardoor je in een keer een leiding kan trekken zonder bochtjes en koppelstukken. Flexibel PVC is ideaal voor gebruik onder de grond en hard PVC voor boven de grond. Let op dat je het ondergronds leidingwerk minimaal 60 cm onder de grond legt in verband met vorst. Test je leidingen ook op lekkages voor je de gleuven weer opvult. Nu is het tijd om het leidingwerk aan te leggen en de technische onderdelen aan te sluiten, zoals de skimmer, pomp en je filter! Ook de laatste afwerkingen, zoals randtegels en zwembadafdekking plaats je nu.

       

      Stap 10: Onderhoud van het zwembad

      Zwemmen maar! Om ervoor te zorgen dat het zwembad langdurig meegaat, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Maak gebruik van de juiste chemicaliën om het water schoon te houden en zorg ervoor dat de technische installaties regelmatig worden gecontroleerd. Zo kun je er zeker van zijn dat je jarenlang kunt genieten van jouw zelfgebouwde betonnen inbouwzwembad.

       

      Hulp bij het zelf bouwen van een zwembad?

      Wij hopen dat je met deze handleiding een stap verder in de buurt bent om jouw droom van een eigen inbouwzwembad te realiseren! Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je nog vragen hebt. Tijdens het bouwproces voorzien we je uiteraard van begeleiding, maar we helpen je ook graag vooraf met een vrijblijvend adviesgesprek! Mail ons op [email protected] en wij nemen graag contact met je op.

       

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »