Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

      Wat is de beste tester voor het zwembadwater?

      Het is belangrijk om het zwembadwater met regelmaat te testen als je er gebruik van maakt. Het water testen en in balans houden doe je om de groei van bacteriën en huidirritaties te voorkomen. Wanneer je bijna dagelijks een duik neemt adviseer wij om het water dagelijks in de gaten te houden.

       

      1. Welke waarden dienen gemeten te worden?

      Voordat je een water tester uitkiest is het belangrijk om te weten welke waarden gemeten dienen te worden:

       

      Alkaliniteit (TA), de totale alkaliniteit zegt iets over de concentratie van carbonaten en bicarbonaten die in het water van het zwembad te vinden zijn. Een juiste concentratie hiervan zorgt ervoor dat de pH-waarde van het zwembadwater wordt beschermd en in stand wordt gehouden. Wanneer de TA-waarde niet goed is kan dit invloed hebben op de pH- en chloor-waarde van het water. Eerst dient u de TA-waarde in balans te brengen voordat er andere chemicaliën aan het water worden toegevoegd.

       

      • De ideale TA-waarde ligt tussen 100 en 150 p.p.m.

       

      (Dit wil zeggen dat er 100 tot 150 milligram carbonaten per liter water mogen zijn)

       

      Let op dat je ook een zwembadwater tester kiest die de Alkaliniteit waarde meet!

       

      pH-waarde, de pH-waarde geeft de zuurgraad van het water aan. Een te hoge pH-waarde zorgt voor een verspreiding van bacteriën in het zwembad. Terwijl een te lage pH-waarde het water zuur kan maken met corrosievorming aan de zwembadapparatuur als gevolg. Dit kan als resultaat hebben dat jouw zwembadwater bruin of zwart kleurt en zorgt voor irritatie bij de ogen en de huid. Dat willen we voorkomen!

       

      • De pH-waarde dient tussen de 6,8 - 7,6 te zijn. 

       

      Chloorwaarde, een juiste chloor-waarde zorgt voor schoon en helder zwembadwater. De Alkaliniteit- en pH-waarde dienen eerste in orde te zijn voordat je de chloorwaarde in balans kunt brengen. Hierbij dien je rekening te houden met drie verschillende chloorwaardes; de vrije chloorwaarde is de hoeveelheid actief chloor in het water, het gebonden chloor is niet meer actief en de totale chloorwaarde staat voor vrij én gebonden chloor.

       

      • De waarde van het vrije chloor bepaalt de desinfectie en zit tussen de 0.5 en 3 p.p.m of 500 - 800 mv (afhankelijk van het soort tester).

       

       

      2. Welke soort water tester kan je het beste kiezen?

      Zwemland heeft een uitgebreid assortiment van zwembadtesters.

       

      Teststrips

      De teststrips zijn goedkoop in aanschaf en makkelijk in gebruik. Pak een strip en houdt deze een paar seconden in het water van jouw zwembad of spa. Vervolgens begint de strip te verkleuren. De kleuren op de strip kan je vergelijken op het testdoosje om te kijken of de waarde in balans zijn.

       

       

       

       

      Manuele testers

      Een manuele tester werkt met tabletten of teststrips. Bij een manuele tester reageert het water op chemicaliën waarna de kleur verandert. De kleur van het water of strip kan worden vergeleken met de kleur op de tester waardoor je ziet of de waarden in balans zijn of dat er extra chemicaliën toegevoegd dienen te worden. Bekijk hieronder ons assortiment van testers:

       

      • Lovibond Pooltester: neem een watermonster en voeg de juiste tabletten toe om te kijken of de waarden in het water in balans zijn.

       

      • Poolstyle Pooltester: neem een watermonster en voeg vloeistoffen toe om te kijken of de waarden van het water in balans zijn.

       

      Digitale testers

      Een digitale tester werkt met sensoren, tabletten of teststrips. Deze geeft de actuele waardes aan op het digitale display of zelfs op jouw telefoon. Bekijk hieronder ons assortiment aan digitale testers:

       

       

       

      • Safedip: neem een watermonster, de Safedip meet automatisch de waarden van het water en de temperatuur. Saltdip 2-in-1 is geschikt voor zoutwaterbaden.

       

       

       

       

      3. Wat betekent de testuitslag op mijn zwembadtester?

      Wanneer de Alkaliniteit te hoog is hoef je niets van chemicaliën toe te dienen. Door gebruik te maken van het zwembad zullen de waarden vanzelf worden gecorrigeerd. Bij een te lage Alkaliniteit dient de waarde terug in balans te worden gebracht met Alkali Balancer.

      Lees van tevoren de gebruikshandleiding voor het toedienen van de juiste hoeveelheid.

       

      Bij een te hoge pH-waarde kan deze worden verlaagd met pH min. Dit is verkrijgbaar in poedervorm of vloeibare vorm. Voor het verlagen van de pH-waarde dient pH plus, in poedervorm of vloeibaar, te worden toegediend. Zorg dat de filter in werking is en bekijk na 4 uur of de pH-waarde is veranderd.

       

      Zorg er altijd voor dat de Alkaliniteit-waarde en pH-waarde in balans zijn voordat je chemicaliën gaat toedienen om de Chloor-waarde op peil te krijgen. Gebruik chloorschock om de chloorwaarde van het water een boost te geven. Het poeder los je op in lauw water voordat je het toedient in het zwembad. Vervolgens kan je de Chloor-waarde op peil houden met chloortabletten. Wij adviseren om het bad te filteren zodat de middelen door het gehele zwembad kunnen worden verspreidt. Wacht minimaal 24 uur voordat je gebruikt maakt van het zwembad! Wanneer de Chloor-waarde te hoog is hoef je niets te doen. Door veel zonlicht en zwemmers zal het chloor automatisch naar het gewenste niveau zakken. Veel zwemplezier!

       

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »