Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

   Het zwembad winterklaar maken, hoe doe je dat?

   De winter komt eraan! Is jouw zwembad al klaar voor zijn winterslaap? Wij leggen stap voor stap uit welke voorbereidingen getroffen dienen te worden.

   Het zwembad winterklaar maken

   Afhankelijk van de woonplaats wordt het zwembad winterklaar gemaakt tussen oktober en november. Wij adviseren om het zwembad winterklaar te maken wanneer de temperatuur van het bad rond de 15 graden is of wanneer je er geen gebruik meer van gaat maken. Je kan kiezen voor een actieve of een passieve winterbehandeling. Bij het toepassen van de actieve winterbehandeling laat je de filterpomp draaien en bij de passieve winterbehandeling wordt alles volledig uitgeschakeld.

    

   Zwembad winterklaar maken

    

   Een actieve winterbehandeling, hoe doe je dat?

    

   1. De juiste waterbalans

   Zorg ervoor dat het zwembad helemaal schoon is en er geen vervuiling meer in drijft. Heb je een lamellenafdekking? Maak deze schoon met een lamellenreiniger. Wanneer alles schoon is, controleer je of de waarden van het water juist zijn:

    

    Alkaliniteit 100 en 150 mg/l 

    Breng je terug in balans met Alkafix

    pH 6.8 - 7.6 Verhogen met pH plus of verlagen met pH min
    Chloor 0.5 - 3 ppm 

    

   2. Maak de filterinstallatie klaar

   Je gaat door naar de filterinstallatie. Reinig hierbij de filtermand in de filterpomp en reinig de zwembadfilter met filterreiniger. Wanneer deze schoon zijn, verspreidt je de wintervloeistof in het zwembad met een ingeschakelde filter. Laat het gedurende 1 uur inwerken. Vervolgens schakel je de warmtepomp en waterbehandeling apparaten uit, laat het water eruit en dek af. Stel de filterklok in op 2 uur per dag filtratie, ter voorkoming van ijsvorming aan het oppervlak en in het leidingwerk van het zwembad. Tenslotte dek je het zwembad af met een winterafdekking.

    

   Een passieve winterbehandeling, hoe doe je dat?

   Herhaal stap 1 van de actieve winterbehandeling.

    

   2. Reinig de filterapparatuur

   Maak de filtermand van de filterpomp schoon. Breng filterreiniger aan in de zwembadfilter, om kalkaanslag tegen te gaan. Laat het middel 1 uur werken en spoel daarna de filter door. Het zwembad laat je voor maximum 1/3 leeglopen. Nadat je het water tot onder de skimmer hebt laten zakken, verdun je de wintervloeistof en giet je de oplossing langs de wanden van het zwembad. Laat het gedurende 1 uur met ingeschakelde filter werken.

    

   3. Zet de wintermodus aan

   Plaats winterdrijvers in het zwembad zodat het water zich niet kan uitzetten wanneer het vriest. Haal de mandjes uit de skimmers en plaats een gizzmo zodat achterliggende leidingen niet kunnen bevriezen. Draai vervolgens een winterstop in iedere inspuiter.

    

   4. Schakel de filterinstallatie uit

   Zet de filterapparatuur uit. Draai de koppelingen van de pomp los, verwijder de o-ringen en bewaar ze op een droge plek. Tap het filtervat van de zwembadfilter leeg. Zet de zwembadverwarming uit en laat het overige water eruit. Reinig de warmtepomp met warmtepompreiniger en dek het af met een winterhoes. Tenslotte verwijder je het resterende water uit de filterpomp en sluit je deze af.

   Heb je een doseerpomp? Spoel deze door met water, ledig het circuit en plaats de sondes in de beschermkap. Bij een zoutelektrolyse demonteer je de cel en reinig je deze met filterreiniger.

    

   5. Dek het zwembad af 

   Wanneer alle apparaten zijn uitgeschakeld kan het zwembad worden afgedekt met een winterafdekking, winterzeil of winternet. Tip: de winterperiode is de tijd om je filterapparatuur of zwembadrobot na te laten kijken en voor te bereiden op het nieuwe zwemseizoen. 

    

   In de zwembad overwintering  categorie staan alle producten voor het winterklaar maken van het zwembad. Lees hier de 'Winterklaar maken' folder nog een keer door!

    

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »