Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

      Hoe maak ik het zwembad zomerklaar?

      Wij helpen je graag om het zwembad klaar te stomen voor een zomer vol zwemplezier! 

       

      Stap 1: Zwembadafdekking schoonmaken

       

      Na de winterperiode is het mogelijk dat er vuil op jouw zwembadafdekking is achtergebleven. Afhankelijk van welke afdekking je hebt, een lamellenafdekking of een winterafdekking, kan je deze reinigen met een hoge drukreiniger en speciale reinigingsmiddelen voor de zwembafdekking.

       

      Verwijder de bladeren van de lamellen en reinig achtergebleven vuil met een lamellenreiniger. Wanneer de lamellen gereinigd zijn kan je gaan starten met het reinigen van uw zwembad.

       

      Bij een winterafdekking haal je de zwembadafdekking van het zwembad af. Maak de winterafdekking goed schoon en droog voordat deze weer wordt opgeborgen. Het achtergebleven grof vuil kan worden verwijderd met een schepnet.

       

       

      Stap 2: Helder en schoon zwembadwater

       

      Vervolgens kunnen, indien aanwezig, de winterdrijvers uit het zwembad worden gehaald. Draai de gizmo's uit de skimmers en haal de winterpluggen uit de inspuiters en stofzuigeraansluitingen in het zwembad.

       

      Voor het reinigen van jouw zwembad kan je gebruik maken van een zwembadrobot. Afhankelijk van het type zwembadrobot dat je kiest, reinigt hij de bodem, wanden én waterlijn voor jou! Je hoeft hem alleen maar in het zwembad te plaatsen en aan te zetten, dat is makkelijk. Ook is het mogelijk om het zwembad handmatig te reinigen met wand- en bodemborstels of een bodemzuiger. Het kan voorkomen dat er bij de waterlijn van het zwembad kalkaanslag zit, dit kan worden verwijderd met een borstelen een speciale waterreiniger.

      Stap 3: Breng het zwembad water op peil

       

      Wanneer het water onder het normale waterpeil staat kan het worden aangevuld met leidingwater. Het normale waterpeil wil zeggen dat de skimmer driekwart onder water dient te staan, afhankelijk van de gewenste positie van het waterpeil. Gebruik altijd leidingwater in het zwembad in plaats van bron- of grondwater. Hierin zitten allerlei stoffen, zoals ijzer bijvoorbeeld, waardoor het zwembadwater kan verkleuren. Leidingwater is de juiste basis voor schoon en helder zwembadwater en voorkomt grote schommelingen in de waarden van het water.

       

      Stap 4: Opstarten van de technische installatie

       

      • Plaats de koppelingen terug, draai de aftappluggen en koppelingen van de pomp en filter vast.
      • Het is belangrijk om de zwembadpomp eerst te vullen met water voordat deze wordt aangezet.       

      ! Laat de pomp niet 'leeg pompen' door het draaien kan de sealset verwarmen en vervormen. Met als gevolg dat de pomp kan gaan lekken.

      • Plaats de wartels en de aftapplug van de warmtepomp terug.
      • Vul de voorfilter van de zwembadpomp met water en sluit deze goed af. 

      ! Let op: mocht het filterzand of filterglas toe zijn aan vervanging doe dit dan voordat de installatie weer helemaal is opgestart!

      • Open alle kranen zodat de pomp kan worden aangezet.
      • Zet de zeswegkraan op circuleren bij het opstarten. Zet eventuele aanwezige kranen 1 voor 1 open. Wanneer er geen lucht meer in de leidingen zit kan de zeswegkraan op filteren worden gezet (zet eerst de pomp uit voordat je de hendel verplaatst). Laat de zeswegkraan op filteren staan totdat het water helemaal helder is daarna kan deze op backwashen worden gezet. 
      • Bij een zoutelektrolyse zorg je voor de juiste pH-waarde, vul eventueel zout bij en zet jouw zoutelektrolyse op boost. Wanneer niet het gewenste resultaat is bereikt kan je dit herhalen.

       

      Stap 5 : Controleer de installaties

       

      Om te voorkomen dat de installatie droogloopt en er water verdwijnt is het belangrijk om alle koppelingen en apparaten te controleren op lekkages. Nadat de installatie 24 uur heeft gedraaid kan je controleren op vochtige plekken in de filterruimte of een verandering in het waterpeil. Dit kan namelijk duiden op een lekkage.

       

      Controleer ook altijd jouw warmtepomp. Het rooster van uw warmtepomp kan je reinigen met grielzeep.

       

      Wanneer de installatie is aangesloten en alles normaal draait, is het tijd om de waterbalans op orde te brengen. Test de waarden van het zwembadwater met een testset:

       

      1. De Alkaliteit-waarde is de basis en dient tussen de 100 - 150 mg/l te liggen. Wil je de Alkaliteit-waarde terug in balans krijgen? Dan adviseren wij Alkali Balancer.
      2. Controleer de pH-waarde met een tester. De waarde dient tussen de 6,8 - 7,6 te zijn. Wanneer de waarde te laag of te hoog is kan je met pH min of pH plus de waarde terugbrengen. Bekijk na 4 uur opnieuw of de pH-waarde is veranderd.
      3. Breng de chloorwaarde van het water op peil met chloorschock. Gebruik chloorgranulaat om de waarde tussen de 0,5 - 3 ppm te krijgen. Laat het poeder eerst oplossen in lauw water voordat het wordt toegediend. Bij het toepassen van een chloorschock behandeling adviseren wij om minimaal 24 uur te wachten voordat je gaat zwemmen.
      4. Een zoutmeter meet de waarden van het zout. Hieraan kan je zien of er nog meer zout toegevoegd dient te worden.

       

      Het is aan te raden wanneer het zwembad wekelijks wordt gebruikt om minimaal 2 keer per week te testen. In de eerste paar dagen wordt geadviseerd om de zwembadpomp continue te laten draaien zodat het meeste vuil uit het water kan worden gefilterd. Vervolgens kan de zwembadpomp terug worden gezet op de normale pompstand. Het zwembadwater is nu weer helemaal zuiver en daarmee is jouw zwembad klaar voor het zwemseizoen!

       

      Bij vragen of advies omtrent het zomerklaar maken van jouw zwembad kan je mailen of bellen naar onze klantenservice.

       

       

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »