Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   zwemland.nl - Maandag 8 Oktober 2021

   Hoe maak ik het zwembad winterklaar?

   Hoe maak ik het zwembad winterklaar? Zo doet u dat!

   De zomerse periode is ten einde en de winter komt eraan. Tijd om het zwembad winterklaar te maken!

   Wij adviseren om het zwembad winterklaar te maken wanneer de temperatuur van het bad rond de 15 graden is of wanneer u geen gebruik meer maakt van het zwembad. Dit is normaal gesproken, afhankelijk van de woonplaats, tussen oktober en november. Er bestaan twee behandelingen voor het winterklaar maken van het zwembad, actieve en passieve winterbehandeling. Bij het toepassen van de actieve winterbehandeling blijft de filterpomp draaien en bij de passieve winterbehandeling wordt deze uitgeschakeld.

    

   Wij leggen hier stap voor stap uit hoe het zwembad winterklaar kan worden gemaakt:

    

   Actieve winterbehandeling

   Maak het zwembad schoon en haal takjes en bladeren uit het zwembad. Heeft u lamellen? Deze kunnen worden schoongemaakt met onze lamellenreiniger. Wanneer het zwembad helemaal schoon is, controleert u de waarden van het water:

    

   • Alkaliteit-waarde: 100 en 150 mg/l
   • pH-waarde: 6.8 - 7.6
   • Chloorwaarde: 0.5 - 3 ppm

    

   Alkaliteit-waarde kunt u verhogen of verlagen met alkafix. De pH-waarde kunt u verlagen met pH min of verhogen met pH plus.

   Vervolgens maakt u de filter grondig schoon met onze filterreiniger voor de verwijdering van kalk, vet en bacteriën. Verspreidt de wintervloeistof in het bad terwijl de filter draait. Laat het gedurende 1 uur met ingeschakelde filter werken. Stel de filterklok zo in dat tijdens de winterperiode minstens 2 uur per dag wordt gefilterd, om ijsvorming aan het oppervlak en in de leidingen van uw bad te beperken.

   Vergeet daarnaast niet om zwembadapparatuur, zoals de warmtepomp en waterbehandeling, uit te schakelen en af te dekken. Bedek vervolgens het bad met een winterafdekking, winterzeil of winternet en u bent klaar voor de winter!

    

   Passieve winterbehandeling

   U schakelt de filterinstallatie uit tot aan het begin van de lente

    

   Stap 1: Maak het zwembad schoon

   Reinig het zwembad met een wand- of bodemborstel. Heeft u lamellen? Deze kunnen worden schoongemaakt met onze lamellenreiniger. Verwijder het vuil van de wateroppervlakte en bodem. Wanneer al het vuil uit het zwembad is, dienen de waarden te worden getest:

    

   • Alkaliteit-waarde: 100 en 150 mg/l
   • pH-waarde: 6.8 - 7.6
   • Chloorwaarde: 0.5 - 3 ppm

    

   Alkaliteit-waarde kunt u verhogen of verlagen met alkafix. De pH-waarde kunt u verlagen met pH min of verhogen met pH plus. Start de filterpomp, laat minimaal 24 uur werken en voer eventueel een shockbehandeling uit.

    

   Op onze overwintering pagina vindt u alle artikelen terug die geschikt zijn om het zwembad winterklaar te maken.

    

   Stap 2 Maak uw filter schoon

   • Zandfilter: breng filterreiniger aan in de filter en verdeel het over de filtermassa. Wanneer dit  niet mogelijk is, dient u het product via de voorfilter te brengen en de pomp kort in te schakelen.
   • Diatomeeën- of patronenfilter: los de filterreiniger op in een bak waarin de doeken of patronen kunnen worden ondergedompeld.

    

   Stap 3 Laat uw zwembad gedeeltelijk leeglopen

   Het bad mag u voor maximum 1/3 laten leeglopen.

    

   Stap 4 Voeg wintervloeistof toe

   Nadat u het waterpeil van het bad tot onder de skimmer hebt laten zakken, verdunt u de wintervloeistof in een emmer en giet u de oplossing langs de wanden van het bad. Laat het gedurende 1 uur met een ingeschakelde filter werken.

    

   Stap 5 Breng het bad in anti-vriesmodus

   Plaats winterdrijvers in het bad zodat het water zich niet kan uitzetten wanneer het vriest. Haal mandjes uit de skimmer en bewaar deze op een droge plaats. Plaats een gizzmo in de skimmer zodat achterliggende leidingen niet kunnen bevriezen. Draai een winterstop in elke inlaatopening en schakel de elektrische voeding van de badruimte uit.

    

   Stap 6 Schakel de apparaten uit

   Om aanslag te verwijderen en slijtage te beperken

   • Doseerpomp: spoel het zuigfilter, de leidingen, het mechanisme en de injector schoon door de doseerpomp enkele minuten met water te laten draaien. Ledig het circuit en plaats de sonde terug in de beschermkap.

    

   • Zoutelektrolyse: demonteer de cel en reinig het product met filterreiniger.

    

   • Warmtepomp: ledig het hydraulische circuit, laat het aanwezige water in de wisselaar volledig weglopen. Bescherm de warmtepomp tegen de weersinvloeden door lucht door te laten om de gevolgen van corrosie te beperken. De condensator, verdamper en lamellenrooster worden gereinigd met onze warmtepompreiniger. 

    

   Aan het einde van de winterbehandeling isoleert of demonteert u de apparaten om ze op een plaats met een gematigd klimaat te bewaren.

    

   Bekijk onze winterfolder waarin alles nogmaals stap voor stap wordt uitgelegd:

    

   Winterfolder

   Winterfolder

   News & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »