Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Geschreven door Kelly - Zwemland - Donderdag 20 December 2023

   Welke filter heb ik nodig voor mijn spa of jacuzzi?

   Er zijn verschillende soorten en maten spa filters. Elke spa, jacuzzi of bubbelbad heeft zijn eigen type filter. Als je een nieuwe spa hebt gekocht, zit het juiste type filter hierbij inbegrepen. Wil je erachter komen welke jacuzzi filter nodig hebt? Lees dan onderstaande tips om de juiste filter te bepalen.

   Jacuzzi filter of Spa filter kopen?

   Als je op zoek bent om een nieuwe spa filter te kopen, zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van het type spa of jacuzzi waarvoor je de filter nodig hebt. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

   • Identificeer het type filter:
    Voordat je een nieuwe filter koopt, is het belangrijk om het type en de specificaties van de huidige filter te kennen. Controleer de handleiding van de spa of jacuzzi of kijk naar het modelnummer van de filter zelf om de juiste vervanging te vinden.
   • Kies het juiste type filter:
    Afhankelijk van je spa kunnen er verschillende soorten filters beschikbaar zijn, zoals cartridgefilters, zandfilters of DE-filters. Zorg ervoor dat je het juiste type filter kiest dat geschikt is voor jouw spa.
   • Vervangingsfrequentie en onderhoud:
    Let op de aanbevolen vervangingsfrequentie of reinigingsinstructies voor de filters. Sommige filters moeten regelmatig worden schoongemaakt en vervangen om de efficiëntie te behouden. Volg de aanbevelingen voor onderhoud en vervanging om de levensduur van je spa te verlengen.
   • Controleer afmetingen en specificaties:
    Zorg ervoor dat de afmetingen en specificaties van de nieuwe filter overeenkomen met de oude filter om een goede pasvorm te garanderen.

   Afmetingen van de spa of jacuzzi filter

   De afmetingen van een spa filter kunnen variëren afhankelijk van het specifieke merk en model van de spa of jacuzzi. Er is geen standaardmaat voor spa filters omdat verschillende fabrikanten verschillende filterformaten en -vormen gebruiken. Over het algemeen zijn de afmetingen van een spa filter te vinden in de handleiding van de spa of op de huidige filter zelf.

   Hieronder staan enkele belangrijke maten waar je rekening mee dient te houden:

   • Lengte:
    Meet de lengte van de filter van boven naar beneden, inclusief eventuele handgrepen of uitstulpingen.
   • Diameter:
    Voor ronde filters meet je de breedte over het midden van de filter. Voor niet-ronde filters meet je de breedte op het breedste punt.
   • Binnendiameter en buitendiameter:
    Sommige filters hebben een binnendiameter en buitendiameter die verschillen en van belang zijn voor de pasvorm.

   Type aansluiting - Onderkant

   Aan de onderzijde van de filter zit een specifieke aansluiting om de filter in de spa te bevestigen. Er zijn in principe 5 mogelijke soorten aansluitingen. Hieronder staan deze verschillende types uitgelegd:

   1. Uitwendige schroefdraad:
    Hierbij zit het schroefdraad aan de onderzijde aan de buitenzijde van het gat.
   2. Inwendige schroefdraad:
    In het gat aan de onderzijde van de spafilter zit het schroefdraad in het gat.
   3. Open gat:
    Hierbij is de spafilter niet voorzien van een schroefdraad of fitting, maar wordt deze over een koker in de spa heen geschoven.
   4. Duwfitting:
    Hierbij wordt de spafilter bevestigd middels een soort kliksysteem waarbij de spafilter vastgeduwd moet worden.
   5. Bajonetsluiting:
    Hierbij wordt de spafilter bevestigd volgens het bajonetprincipe waarbij je de spafilter in een opening duwt en een kwartslag draait zodat deze vast zit.

   Bovenkant spa filter

   De bovenzijde van de spa filter is minder belangrijk. Als je de juiste afmetingen en aansluiting heb gevonden, kan het zijn dat je nog meerdere opties hebt. Dan kun je kijken of de bovenzijde overeenkomt met de oude filter. Dit kan een open gat zijn aan de bovenkant op een gesloten bovenzijde zonder gat. Als er een gat in de bovenzijde zit, is het belangrijk om de diameter van het gat op te meten. 

   Onderhoud van je spa filter

   De meeste spa filters gaan gemiddeld 2 tot 3 maanden mee. Daarna dienen ze vervangen te worden. Je kunt het beste 2 filters aanschaffen en om de week te wisselen. Elke week dient de filter schoongemaakt te worden. Je kunt dan de filters met elkaar afwisselen. Zo kun je de ene filter schoonmaken en de andere filter zorgt ervoor dat het water goed gefilterd blijft. Dan dien je beide filters na 4 tot 6 maanden te vervangen.

   Hoe reinig je de spa filter?

   Het regelmatig reinigen van de spa filter is essentieel om de waterkwaliteit te behouden en de levensduur van de filter te verlengen. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het reinigen van de filter:

   Wat je nodig hebt:


   Je kunt de filter reinigen door middel van een filterreinigingsmiddel in combinatie met een tuinslang met spuitmond filter kam.

   Hieronder een kort stappenplan:

   • Voordat je de filter verwijderd uit de spa, is het belangrijk dat de spa is uitgeschakeld om schade te voorkomen.
   • Daarna kun je de filter schoonspoelen. Spuit het water van boven naar beneden tussen de plooien van de filter om vuil en viezigheid te verwijderen.
   • Zet de filter in een emmer en laat de filter weken in het filterreinigingsmiddel. Dit kan een vloeistof, tablet of poeder zijn.
   • Zodra het middel even is ingewerkt, kun je de filter schoonspoelen met een tuinlang of filter kam.
   • Laat de filter volledig drogen voordat je hem terugplaatst in de spa. Dit helpt schimmelgroei te voorkomen.
   • De filter kan dan weer teruggeplaatst worden in de spa. Controleer altijd of alles weer naar behoren functioneert als je de spa terug inschakelt.

    

   Om uw spa, jacuzzi of bubbelbad schoon te houden adviseren wij om 1 keer per week Aquafinesse te gebruiken voor kristalhelder water. 


   Klik hier voor al onze spa en jacuzzi filters. 

   News & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »