Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Geschreven door Dénira - Zwemland - Dinsdag 24 December 2022

   Hoe onderhoud je een sauna?

   Voor veel mensen is de sauna een plek van rust en ontspanning. Even tijd voor jezelf en genieten van de warmte en de heerlijke geuren. Daarbij is het van belang dat de sauna ook hygiënisch schoon is. Welke reinigingsmiddelen zijn geschikt voor de sauna en hoe vaak dien je de sauna schoon te maken? 

    

   Onderhoud van de sauna

   De temperatuur- en luchtvochtigheidsveranderingen zorgen voor het aangename klimaat in een sauna. Tijdens een sauna bezoek laat je als sauna gast vocht achter, door het ademen en het zweten. De vochtigheid en de hogere temperatuur zijn een ideale combinatie voor micro-organismen om te kunnen groeien. Deze micro-organismen kunnen zorgen voor verkleuringen in het hout en de voegen van de sauna. Daarnaast kunnen ze op den duur de bouw aantasten én ook jouw gezondheid! Wij adviseren daarom ook om de sauna te reinigen voor én na gebruik.

    

   Gebruik bij ieder sauna bezoek schoon water voor in de sauna emmer en ververs het water na ieder bezoek. Verder adviseren wij bij een sauna die met veel regelmaat wordt gebruikt, 1x per jaar de sauna stenen te vervangen. Dit kan je testen door twee sauna stenen tegen elkaar te slaan, als ze barsten zijn ze aan vervanging toe. Het is belangrijk om de stenen dan te vervangen omdat de stenen minder goed de warmte zullen vasthouden en zorgen voor een minder goede ventilatie in de kachel.

    

    

   Reinig de sauna voor gebruik

   Voordat je gebruik gaat maken van de sauna kan je deze controleren op zichtbaar stof of vuil. Het vuil kan je met een vochtige doek of een stofzuiger weghalen. Dit geldt voor alle soorten binnen- en buiten sauna's. Daarnaast wordt altijd geadviseerd om te douchen voordat je gebruik maakt van de sauna. Door te douchen spoel je vuil, zweet en resten van cremes, lotions, parfum en make-up van jouw lichaam en haar. Dit zorgt ervoor dat jouw zweetklieren beter hun werk kunnen doen en jij geen synthetische stoffen in kan ademen. Maak tijdens het sauna bezoek gebruik van een sauna handdoek. Hierdoor komt het zweet niet direct op de houten oppervlakken terecht.

    

   Sauna reinigen na gebruik

   Na het gebruik van de sauna is het van groot belang om jezelf te laten afkoelen maar ook om de sauna te laten afkoelen. Naast het afkoelen dient de sauna ook goed te drogen. Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte(s). Laat de deur van de sauna nadat hij is afgekoeld altijd op een kier staan zodat er geen vochtige lucht kan blijven hangen en de groei van micro-organismen te voorkomen.

    

   Als de sauna helemaal droog is van binnen, volledig is afgekoeld en is uitgeschakeld (volgens de instructies) kan je deze reinigen met een vochtige doek. Doe hierbij het zit- en liggedeelte af, maak de deur schoon en reinig de vloer met een microvezel doek. Wanneer je gebruik maakt van een sauna reinigingsmiddel lees dan altijd voor gebruik de handleiding door. Mocht er olie in het product zitten zorg er dan voor dat je het verdunt met water voordat je het gaat gebruiken. Niet alle producten, zoals chloor, zijn geschikt voor hout oppervlakken in de sauna.

    

   Reinig de houten oppervlakken nooit met een hoge druk reiniger of waterslang om beschadiging aan het hout te voorkomen!

    

    

   Ben je op zoek naar sauna geuren of andere sauna accessoires? Bekijk  ons assortiment aan sauna artikelen.

   News & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »