Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Geschreven door Dénira - Zwemland - Vrijdag 19 April 2022

   Hoe maak ik het zwembad zomerklaar?

   Wij helpen u graag stap voor stap om het zwembad zomerklaar te maken voor een seizoen vol zwemplezier!

    

   Stap 1: Zwembadafdekking schoonmaken

    

   Na de winterperiode is het mogelijk dat er vuil op uw zwembadafdekking is achtergebleven. Afhankelijk van welke afdekking u heeft, een lamellenafdekking of een winterafdekking, kunt u deze reinigen met een hoge drukreiniger en speciale reinigingsmiddelen.

    

   Verwijder de bladeren van de lamellen en reinig achtergebleven vuil met lamellenreiniger. Wanneer de lamellen gereinigd zijn kunt u gaan starten met het reinigen van uw zwembad.

    

   Bij een winterafdekking haalt u de afdekking van het zwembad af. Maak de winterafdekking goed schoon en droog voordat deze wordt opgeborgen. Het achtergebleven grof vuil kan worden verwijderd met een schepnet.

    

    

   Stap 2: Helder en schoon zwembadwater

    

   Vervolgens kunnen, indien aanwezig, de winterdrijvers uit het zwembad worden gehaald. Draai de gizmo's uit de skimmers en haal de winterpluggen uit de inspuiters en stofzuigeraansluitingen.

    

   Voor het reinigen van uw zwembad kunt u gebruikmaken van een zwembadrobot. Afhankelijk van het type zwembadrobot dat u kiest, reinigt hij de bodem, wanden én waterlijn voor u! Ook is het mogelijk het zwembad handmatig te reinigen met wand- en bodemborstels of een bodemzuiger. Het kan voorkomen dat er bij de waterlijn van het zwembad kalkaanslag zit, dit kan worden verwijderd met een borstelen een speciale waterreiniger.

   Stap 3: Breng het zwembad water op peil

    

   Wanneer het water onder het normale waterpeil staat kan het worden aangevuld met leidingwater. Het normale waterpeil wil zeggen dat de skimmer driekwart onder water dient te staan, afhankelijk van de gewenste positie van het waterpeil. Gebruik altijd leidingwater in het zwembad in plaats van bron- of grondwater. Hierin zitten allerlei stoffen zoals ijzer waardoor het zwembadwater kan verkleuren. Leidingwater is de juiste basis voor schoon en helder zwembadwater en voorkomt grote schommelingen in de waarden van het water.

    

   Stap 4: Opstarten van de technische installatie

    

   • Plaats de koppelingen terug, draai de aftappluggen en koppelingen van de pomp en filter vast.
   • Het is belangrijk om de zwembadpomp eerst te vullen met water voordat deze wordt aangezet.       

   ! Laat de pomp niet 'leeg pompen' door het draaien kan de sealset verwarmen en vervormen. Met als gevolg dat de pomp kan gaan lekken.

   • Plaats de wartels en de aftapplug van de warmtepomp terug.
   • Vul de voorfilter van de zwembadpomp met water en sluit deze goed af. 

   ! Let op: mocht het filterzand of filterglas toe zijn aan vervanging doe dit dan voordat de installatie weer helemaal is opgestart!

   • Open alle kranen zodat de pomp kan worden aangezet.
   • Zet de zeswegkraan op circuleren bij het opstarten. Zet eventuele aanwezige kranen 1 voor 1 open. Wanneer er geen lucht meer in de leidingen zit kan de zeswegkraan op filteren worden gezet (zet eerst de pomp uit voordat u de hendel verplaatst). Laat de zeswegkraan op filteren staan totdat het water helemaal helder is daarna kan deze op backwashen worden gezet. 
   • Bij een zoutelektrolyse zorgt u voor de juiste pH-waarde, vul eventueel zout bij en zet uw zoutelektrolyse op boost. Wanneer niet het gewenste resultaat is bereikt kunt u dit herhalen.

    

   Stap 5 : Controleer de installaties

    

   Om te voorkomen dat de installatie droogloopt en er water verdwijnt is het belangrijk om alle koppelingen en apparaten te controleren op lekkages. Nadat de installatie 24 uur heeft gedraaid kunt u controleren op vochtige plekken in de filterruimte of een verandering in het waterpeil. Dit kan namelijk duiden op een lekkage.

    

   Controleer ook altijd uw warmtepomp. Het rooster van uw warmtepomp kunt u reinigen met grielzeep.

    

   Wanneer de installatie is aangesloten en alles normaal draait, is het tijd om de waterbalans op orde te brengen. Test de waarden van het zwembadwater met een testset:

    

   1. De Alkaliteit-waarde is de basis en dient tussen de 100 - 150 mg/l te liggen. Wilt u de Alkaliteit-waarde terug in balans krijgen? Dan adviseren wij Alkali Balancer.
   2. Controleer de pH-waarde met een tester. De waarde dient tussen de 6,8 - 7,6 te zijn. Wanneer de waarde te laag of te hoog is kunt u met de pH min of pH plus de waarde terugbrengen. Bekijk na 4 uur opnieuw of de pH-waarde is veranderd.
   3. Breng het chloor op peil met chloorschock. Gebruik chloorgranulaat om de waarde tussen de 0,5 - 3 ppm te krijgen. Laat het poeder eerst oplossen in lauw water voordat het wordt toegediend. Bij het toepassen van een chloorschock behandeling adviseren wij om minimaal 24 uur te wachten voordat u gaat zwemmen.
   4. Een zoutmeter meet de waarden van het zout. Hieraan kunt u zien of er nog meer zout toegevoegd dient te worden.

    

   Het is aan te raden wanneer het zwembad wekelijks wordt gebruikt om minimaal 2 keer per week te testen. In de eerste paar dagen wordt geadviseerd om de zwembadpomp continue te laten draaien zodat het meeste vuil uit het water kan worden gefilterd. Vervolgens kan de zwembadpomp terug worden gezet op de normale pompstand. Het zwembadwater is nu weer helemaal zuiver en daarmee is uw zwembad klaar voor het zwemseizoen!

    

   Bij vragen of advies omtrent het zomerklaar maken van uw zwembad kunt u mailen of bellen naar onze klantenservice.

    

    

   News & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »