Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Zwemland - Zaterdag 30 Mei 2022

   Hoe onderhoud u een spa of bubbelbad?

   Spa onderhoud in stappen

    

   Wij leggen in enkele eenvoudige stappen uit hoe u uw spa het beste kunt onderhouden. Bacteriën en micro-organismen groeien namelijk snel in warm water, dit heeft als resultaat dat er bio film ontstaat. De bio film is te herkennen aan de gladde wanden in de spa. Zwemland heeft dé producten om uw spa te onderhouden voor hygiënisch en helder water.

    

   Stap 1: All-in One onderhoud

   Om heel het jaar door te kunnen genieten van kristalhelder, zacht en schoon water in uw spa kunt u gebruik maken van Spa Clarity . Dit voegt u eenmaal per week toe aan het water. Hiermee wordt kalkaanslag voorkomen en het product is 100% biologisch afbreekbaar. Een echte musthave!

    

   Stap 2: Breng de waarden van het water in uw spa op niveau

    

   Chloor-waarde

   Voor het optimale onderhoud van uw spa dient er chloor en pH aan het water te worden toegevoegd. Dit breekt vuildelen in het water af en dood virussen en bacteriën.

    

   • Chloor waarde: tussen de 1 en 2.5 ppm of bij ORP waarde tussen de 600 en 800 mV (minivolt).

    

   Er zijn verschillende soorten chloor waarmee u uw spa kunt onderhouden:

   Chloorgranulaat is snel oplosbaar en ideaal om het chloor in de spa snel op niveau te brengen. U kunt de waarde eenvoudig testen met een van onze testers. Wilt u tester die de uitslag voor u uitleest? Kies dan voor een digitale tester.

    

   Wanneer de waarde van het chloor op niveau is, kan het chloorgehalte op peil worden gehouden met chloortabletten. Het chloortablet kunt u in het bakje bij de filter leggen. Wanneer u deze niet heeft is het aan te raden om een doseerdrijver aan te schaffen. Zwemland adviseert chloortabletten van 20 gram voor een spa of bubbelbad.

    

   pH-waarde

   Tijdens het wekelijks onderhoud van de spa is het belangrijk om ook te kijken naar de pH-waarde. Chloor werkt niet wanneer de pH-waarde niet op niveau is. Bij een te laag of te hoog pH kan er zelfs schade aan uw spa ontstaan. Zo kan er kalkaanslag optreden wanneer de pH-waarde boven de 7.6 is.

    

   Test minimaal 1x per week de pH-waarde van de spa met een testsetof digitale tester. Hierbij dient de volgende richtlijn voor de pH aangehouden te worden:

    

   • pH waarde: tussen de 6.8. en 7.6.

    

   Wanneer uw spa met chloor wordt gedesinfecteerd zal dit een verhogende werking hebben op de pH-waarde.

    

   pH waarde te hoog

   Wanneer de waarde hoger is dan 7.6 dient deze naar beneden te worden gebracht. Dit kan gedaan worden met pH min verkrijgbaar inpoedervorm en vloeibare vorm. Het pH- granulaat (poedervorm) dient eerst te worden opgelost met water voordat u het aan het zwembad kan doseren. Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

    

   pH waarde is te laag

   Wanneer de waarde lager is dan 6,8 dient deze te worden verhoogd. Dit kan gedaan worden met pH plus verkrijgbaar in poedervorm en vloeibare vorm. Het pH+ granulaat (poedervorm) dient eerst te worden opgelost met water voordat u het aan het zwembad kan doseren. Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

    

    

   Verzorgingsproducten en badkleding

   Let op met badkleding en verzorgingsproducten!

   Wanneer u uw spa hygiënisch schoon wilt houden is het van belang om zo min mogelijk verontreinig erbij te laten komen. Onder verontreiniging wordt verstaan make-up, haarlak, body crèmes of zonnebrand. Ook badkleding kan resten van zeep en wasmiddel bevatten. Deze middelen zorgen ervoor dat de waterwaarden van uw spa uit balans kunnen raken. Daarom adviseren wij om badkleding goed uit te spoelen en te gaan douchen voor gebruik van de spa. Verder kunt u vervuiling zoals bladeren en takjes eenvoudig weghalen met een schepnet.

    

    

   Stap 3: Reiniging van de filter

   Iedere spa heeft een of meerdere filters voor de reining van het water. Voor de juiste werking is het van belang om deze filters goed schoon te houden. Dit zorgt voor een langere levensduur van de filter en schoon water. Gemiddeld gaan de spa filters tussen de 3 en 6 maanden mee. De filters dienen minimaal 1x per maand te worden gereinigd maar 1x per week is nog beter. Het reinigen van de spa filters kan met een filter cartridge cleaner, filter spray,filterkam of estelle automatic filter cleaner.

    

    

   Verversen van het water

   Het water van de spa dient eens in de 3 á 4 maanden te worden ververst. Resten van chemicaliën verzadigen het water in de spa en dienen te worden verwijderd. Dit moet gebeuren ongeacht hoe vaak de spa wordt gebruikt.

    

   Voordat u het water van de spa laat weglopen voegt u reinigingsmiddel voor het leidingwerk toe. Hiervoor kunt u spa clean gebruiken. Dit zorgt ervoor dat al het leidingwerk gereinigd en ontsmet wordt. Voeg het tablet toe aan het water en laat de spa 15 minuten flink bubbelen. Zorg ervoor dat tijdens de reiniging alle luchttoevoeren zijn gesloten. Reinig uw spa een keer per kwartaal grondig om de levensduur te verlengen.

    

   Vul de spa met water via de leiding waar de filters normaliter zitten. Zo voorkomt u dat er luchtbellen bij de temperatuurvoelers kunnen ontstaan welke een storing aan het filtersysteem kunnen veroorzaken. Wanneer u last heeft van hard water kunt u gebruik maken van pure fill kalk filter. Deze filter verwijdert kalk uit hard water.

    

    

   Stap 4: Reiniging van de kuip

   Wij adviseren om de kuip ook schoon te maken wanneer u het water van de spa gaat verversen. Hiervoor zijn speciale reinigingsmiddelen, zoals AcrylClean, beschikbaar die de kuip niet beschadigen en de oorspronkelijke glans van de kuip weer terugbrengen. 

    

    

   Spa cover

   Om het schoonmaken te vergemakkelijken is een spa cover van groot belang. De spa cover zorgt ervoor dat er minder vervuiling in de spa terechtkomt, het chloor zijn werk kan doen en niet vroegtijdig zal vervliegen. Daarnaast zorgt de spa cover ervoor dat het water minder snel afkoelt en de warmte blijft behouden. Om de levensduur van de cover de verlengen kan gebruik worden gemaakt van de volgende producten zoals covershinecover care en cover cleaner.

    

   Heeft u nog geen spa of bubbelbad? Bekijk onze Happy Spa's, daar wordt u helemaal HAPPY van!

   News & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »